Tariefdifferentiatie 2.0 voor plastic verpakkingen

Tariefdifferentiatie 2.0 vanaf 1 Januari 2024


Per 1 januari 2024 introduceert het Afvalfonds Verpakkingen Tariefdifferentiatie 2.0. Deze vernieuwde aanpak stimuleert de productie en het gebruik van gerecycled plastic en goed recyclebare plastic verpakkingen in Nederland. Het doel is om bedrijven financieel aan te moedigen over te stappen op beter recyclebare verpakkingsopties. Dankzij een stapsgewijze aanpak, gebaseerd op verschillende verpakkingseigenschappen, kunnen bedrijven hun verpakkingen geleidelijk verduurzamen.

Tariefdifferentiatie 2.0, een opvolger van het systeem dat in 2019 is ingevoerd, biedt de mogelijkheid om met kleine aanpassingen al aanzienlijke kortingen te realiseren. Hierdoor wordt elke duurzame verbetering aan uw verpakking financieel beloond.

Hoe werkt deze tariefdifferentiatie 2.0?

Producenten en importeurs betalen variërende tarieven aan het Afvalfonds Verpakkingen, afhankelijk van de duurzaamheidskenmerken van hun plastic verpakkingen. Met Tariefdifferentiatie 2.0 krijgen verpakkingen van gerecycled plastic en/of goed recyclebare verpakkingen vanaf 1 januari 2024 een voordeliger tarief. Hogere duurzaamheidsprestaties leiden tot kortingen, waardoor lagere prestaties resulteren in hogere tarieven.

tariefdifferentiatie 2.0

Model van Tariefdifferentiatie


De tariefbepaling start met het vaststellen van een starttarief op basis van de verpakkingstype: flexibel, niet gespecificeerd of vormvast. Voor 2024 is het starttarief voor flexibele en niet gespecificeerde verpakkingen € 1,32 per kg (excl. btw) en voor vormvaste verpakkingen € 1,22 per kg (excl. btw). Voor elke voldane kortingsstap, kan er 10 cent korting per kg worden verkregen.

Kortingsstappen

  1. Verpakking is helder of wit: 10 cent korting.
  2. Verpakkingsmateriaal bestaat uit één soort: 10 cent korting.
  3. Etiketten voldoen aan gestelde eisen: 10 cent korting.
  4. Verpakking slaagt voor de KIDV Recyclecheck: 10 cent korting.

Maximale korting kan oplopen tot 50 cent per kilo.

  1. Verpakking is recyclebaar volgens gestelde voorwaarden: 10 cent korting.

Het ultieme doel voor 2050

Het Afvalfonds Verpakkingen streeft ernaar dat in 2050 alle plasticverpakkingen 100% circulair en fossielvrij zijn. Deze nieuwe tariefdifferentiatieregel draagt bij aan dit doel door producenten aan te moedigen hun verpakkingen te verbeteren voor betere recyclebaarheid.

Bij KIVO Plastic Verpakkingen juichen we deze ontwikkelingen uiteraard toe. Neem vooral contact met ons op indien u hier vragen over heeft of als wij uw huidige verpakkingen mogen analyseren en de mogelijke besparingen mogen berekenen indien u een verduurzamingsslag maakt.

Door: Theo Schilder Director of Business Development 17 januari 2024