Cast-Extrusie KIVO Recycling 14

Cast-Extrusie

KIVO Plastic Verpakkingen is al meer dan 57 jaar producent van verschillende soorten plastic verpakkingen. Contact opnemen
 • Hypermoderne cast-extruder
 • 57 jaar ervaring
 • Eigen recyclingfabriek
 • Hoge kwaliteit recyclaat

KIVO Plastic Verpakkingen & Cast-Extrusie


Extruderen is een continu proces, wat binnen KIVO 24/7 plaatsvindt. KIVO heeft op de verschillende productielocaties meer dan 40 actieve extruders die continu draaien. De laatste jaren hebben wij ook de vraag naar cast-extrusie zien toenemen, hierdoor hebben wij recentelijk geïnvesteerd in een gloednieuwe, hypermoderne cast-extruder. Onze cast-extruder maakt onder andere verschillende soorten steeketiketten, lees hier meer over steeketiketten.

Bekijk hieronder onze lijn in actie!

Ja, ik wil direct contact opnemen

Wat is Cast-Extrusie?

Cast-extrusie is een kunststof productieproces waarbij kunststofharsen worden gesmolten en door een spleetmatrijs tot films worden geperst, afgekoeld en vervolgens opgewikkeld als film of opgestapeld als vellen/platen. In vergelijking met blaasfilm extruders, kunnen folieverwerkers met cast-extrusietechnologie profiteren van hogere productiesnelheden en een betere controle over de uniformiteit van de foliemaat.

Extrusie, vormgeven, koelen en het wikkelen stroomafwaarts zijn de belangrijkste onderdelen van het castfillm extrusieproces. De extrusieschroeven zijn ontworpen om te voldoen aan de vereisten inzake snelheid en ontladingstemperatuur voor de stroomafwaartse toepassing. Extrusiematrijzen zijn ontworpen om een uniforme dikte te bereiken over het dunne rechthoekige profiel bij de matrijsuitgang. Gesmolten geëxtrudeerde polymeren moeten op de juiste wijze worden afgekoeld met behulp van koelwalsen, kalanderwalsen of een quench tank voor hogere productiesnelheden en ook de gewenste filmeigenschappen. Variaties in de maat, instabiliteit van de randen, foliebreuk, smeltbreuk en polymeerdegradatie zijn vaak voorkomende verwerkingsproblemen bij extrusie van Cast film.

Cast film extrusie groeit de laatste jaren in populariteit, de wereldwijde vraag naar cast-extrusie groeit elk jaar. Cast film extrusie wordt gebruikt voor het produceren van voedselverpakkingen, textielverpakkingen, bloemenverpakkingen, foto album pagina hoesje, etc.. Het wordt soms ook gebruikt als extra laag op een lamineerlijn om meer gecompliceerde materialen te produceren. Cast extrusie wordt dan als meerlaags extruders uitgevoerd. Hierdoor kunnen meerdere lagen gemaakt worden waarbij prestaties worden gehaald die niet mogelijk zouden zijn met 1 laag folie.

In vele gevallen vereisen bijvoorbeeld verpakkingstoepassingen voor levensmiddelen het gebruik van folies met zuurstofbarrières. Om aan deze eis te voldoen wordt een materiaal met een hoge zuurstofbarrière, zoals EVOH, gecombineerd met polyolefinen in een structuur met meerdere lagen.

Duurzame Cast-Extrusie


Ook binnen de extrusie-afdeling speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo zijn wij voorloper op het gebied van diktereductie; hebben wij een minimale hoeveelheid productieafval (die wij vervolgens ook zelf recyclen bij KIVO Recycling), en zijn wij in staat om voor u optimale folies te ontwikkelen met een hoog percentage gerecycled content, afkomstig uit onze eigen recyclingfabriek REKS. Daarnaast zijn al onze extruders geïsoleerd en worden zij gekoeld middels een gesloten circuit van bodem gekoeld bronwater en zijn wij bekroond met de eerste prijs voor het MJA-efficiency plan. Waarbij wij werden geroemd om onze energie efficiënte productieprocessen.

Meer weten over wat wij qua duurzaamheid doen? Ga dan eens naar de pagina duurzaamheid.

Cast-Extrusie KIVO Recycling 20
Gerecycled plastic dat gebruikt wordt voor de productie bij onze cast-extrusielijn
Ja, ik wil direct contact opnemen

Voordelen / Nadelen van Cast-Extrusie

Voordeel: Bij normale blaasextrusie is het afkoelen van de folie een stuk minder efficiënt als bij het afkoelen van cast-extrusie. Hierdoor kunnen er bij cast-extrusie hogere productie snelheden worden behaald, met superieure optische eigenschappen van het product.

Nadeel: Bij cast film extrusie worden de randen van de folie afgesneden ten gevolge van dimensionale onregelmatigheden en/of slechte laagverdeling.  Als gevolg daarvan kan het proces negatief worden beïnvloed als het bijgesneden materiaal niet kan worden gerecycleerd.

In het extrusieproces van cast- film, wordt het gesmolten polymeer door een vlak matrijssysteem gevoerd om de uiteindelijke vorm van de vlakke folie aan te nemen.

Het proces begint met de toevoer van kunststof korrels/flakes door middel van een gravimetrisch toevoersysteem aan een of meer extruders. De materialen worden vervolgens door de extruders gesmolten en gemengd, gefilterd en naar de matrijs gevoerd.

Onmiddellijk na het verlaten van de matrijs gaat het gesmolten gordijn de koeleenheid binnen waar de temperatuur wordt verlaagd met een watergekoelde koelwals om de folie te “bevriezen”. De folie wordt dan stroomafwaarts geleid waar de randen worden bijgesneden, een coronabehandeling wordt toegepast (indien een fabricageproces zoals bedrukken of coaten is vereist) en de folie op rollen wordt gewikkeld of gesneden platen worden opgestapeld.

Cast-Extrusie KIVO Recycling 20

Contact met ons opnemen


Neem contact met ons op en wij reageren dezelfde dag nog!

  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :