Bij welke temperatuur smelt plastic?

Bij welke temperatuur smelt plastic

Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.

Net als staal zijn er talloze kunststoffen, elk met verschillende eigenschappen en smeltpunten. Een waterkoker van kunststof is daarom zo ontworpen dat hij niet smelt wanneer er water in kookt bij 100°C. Gewoonlijk worden waterkokers gemaakt van polypropyleen, of PP. PP heeft een smelttemperatuur van 160°C, wat betekent dat het begint te smelten rond 130°C. Meer dan genoeg voor een waterkoker!

Hieronder de informatie van de verschillende smeltpunten van enkele soorten kunststoffen

Polyethyleen of LDPE & HDPE

Polyethyleen (PE) is een zacht polymeer dat voorkomt in de twee hoofdtypen LDPE & HDPE. Bij hogere temperaturen verliest deze kunststof zijn stijfheid en begint te smelten. LDPE begint al te smelten bij 105°C en HDPE begint te smelten bij 125°C. Polyethyleen wordt onder andere gebruikt voor de fabricage van verpakkingsfilms, zakken en vellen. Wil je meer informatie over de fabricage van LDPE-folie of HDPE-folie? Neem dan contact met ons op!

Polypropyleen

Polypropyleen (PP) is een iets hardere en stijvere kunststof dan HDPE (PE), het heeft dan ook een hoger smeltpunt van 165°C. Polypropyleen is een soort plastic dat zijn eigenschappen sneller verliest bij lagere temperaturen. Het wordt daarom gebruikt voor koffiekopjes, plastic serviesgoed en duurzame huishoudelijke artikelen.

Polystyreen

Polystyreen (PS) is een harde polymeer die wordt gebruikt voor de vervaardiging van het bekende piepschuim. Deze kunststof heeft geen hoog smeltpunt nodig en smelt daarom bij ongeveer 90°C.

Polyamide

Polyamide (PA) wordt in de volksmond ook wel nylon genoemd. Polyamiden hebben een vrij hoog smeltpunt van 200°C. Het enige nadeel van Polyamide is dat het verzwakt door water. Daarom wordt polyamide, vanwege zijn weefselkarakter, vaak gebruikt voor de vervaardiging van kleding.

Polyvinylchloride (PVC)

PVC is een bekende soort kunststof, het kent vele toepassingen zoals riolering, vloerbedekking, onderdelen in de medische wereld, isolatie en nog veel meer. Omdat PVC veel in de industrie wordt gebruikt, moet het zeer sterk zijn, maar ook een hoog smeltpunt hebben. PVC heeft daarom een smeltpunt van ongeveer 210°C.

Mengen van kunststoffen met andere kunststoffen

Wanneer soorten kunststoffen worden gemengd met onzuiverheden of andere toepassingen (denk aan het gebruik van gerecycled materiaal of wanneer verschillende kunststoffen worden gemengd), kan de kunststof zijn eigenschappen verliezen en minder sterk worden. Ook kan het smeltpunt van de gemengde plastic lager zijn. Het hangt echter van de hoeveelheid onzuiverheden af hoeveel de kunststof zijn eigenschappen verliest en hoeveel lager het smeltpunt daarna is.







    Voornaam:

    Achternaam:

    Bedrijf:

    Telefoon:

    E-mail:

    Bericht:

    Hoe heeft u ons gevonden?

    Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :

    Door: Theo Schilder Director of Business Development 26 maart 2021