Wat is zwerfafvalgevoelig plastic?

Wat is zwerfafvalgevoelig plastic

Zwerfafvalgevoelig plastic is plastic verpakkingsmateriaal dat meer kans heeft om op straat of in de natuur te belanden dan andere soorten plastic verpakkingen. Doordat sommige plastic verpakkingen vaker op straat geopend en gebruikt worden, hebben deze meer kans om in de natuur te belanden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Plastic flesjes
 • Snoep verpakkingen
 • Fastfood verpakkingen
 • Vuilniszakken
 • Etc.

Er zijn ook plastics die minder kans hebben om in de natuur te belanden, zoals plastics die over het algemeen binnenshuis worden gebruikt. Omdat mensen dit doorgaans zelf in de vuilnisbak deponeren heeft dit minder kans om in de natuur te belanden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Broodzakken
 • Wasmiddel verpakkingen
 • Verzendverpakkingen
 • Etc.

Zwerfafval in het algemeen

Zwerfafval is één van de vervelendste pijnpunten van plastic verpakkingen. Zwerfafval kost jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan opruimkosten, het trekt ongedierte aan en het kan de bodem vervuilen. Het is dus slecht voor mens, dier en natuur. Wanneer zwerfafval in de oceaan belandt kunnen zeedieren dit opeten of er verstrikt in raken. Het kan ook voorkomen dat mosselen, garnalen of andere zeedieren deze stukjes plastic opslaan in hun lichaam. Hierdoor komen de stukjes plastic dan weer terecht in onze voedselketen.

Volgens schattingen komt er jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar terecht op straat of in de natuur. Wanneer dit zwerfafval de zee of rivieren bereikt door bijvoorbeeld de wind, dan kan dit bijdragen aan de zogenaamde “plastic soep”.

Zwerfafval vergaat nauwelijks. Een snoeppapiertje doet er minstens 20 jaar over om te vergaan, eenzelfde verpakking van plastic minstens 100 jaar en een aluminium frisdrankblikje vergaat bijna helemaal niet. Dit maakt duidelijk dat het tegenhouden van zwerfafval, en dus zwerfafvalgevoelig plastic, van groot belang is om de negatieve invloed op mens, dier en natuur tegen te gaan.

Heeft u vragen over zwerfafvalgevoelig plastic naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact op met één van onze productspecialisten, via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :

  Door: Theo Schilder Director of Business Development 26 november 2020