Geschiedenis

KIVO Logo

1966

Oprichting KIVO Plastic Verpakkingen

door Th.A. Kwakman

1966

Start met
LDPE-productie

In het najaar van 1966 vond de eerste productie van flexibele plastics op basis van polyethyleen plaats in een bescheiden fabriek aan de Julianaweg in Volendam. De start van KIVO (Kunststof Industrie Volendam) onder leiding van oprichter Dick Kwakman was daarmee een feit.

Gedreven door een sterke ondernemingsgeest en klantgerichtheid werden er vanaf het begin vele soorten LDPE folies en zakken geproduceerd voor een breed scala aan toepassingen. KIVO werd al snel beschouwd als vooraanstaand producent en de basis was gelegd voor continue groei en ontwikkeling.

Al in 1984 startten we met de productie van HDPE folies en zakken. Het machinepark en het productportfolio werd uitgebreid waardoor verdere groei kon worden gerealiseerd. Ook vandaag de dag behoort KIVO nog steeds tot de grootste producenten van HDPE folies en zakken in Europa.

1984

Start met
HDPE-productie

1995

ISO-certificering

1998

Start met 3-laags-
productie (coex)

Het belang van constante productkwaliteit, voortdurende ontwikkeling en professionele service werd altijd al nagestreefd en heeft er in 1995 toe geleid dat het ISO-certificaat werd behaald. In hetzelfde jaar werden er al formele maatregelen genomen als voorloper op het BRC-Packaging certificaat om de voedselveiligheid op te voeren en te borgen.

Ook op het gebied van productietechnieken en ontwikkelen van betere materialen voor bestaande en nieuwe toepassingen zat KIVO in de jaren ’90 niet stil. Typerend voor KIVO is dan ook dat er bij de introductie van meerlaags coextrusie niet één, maar gelijk twee nieuwe 3-laags coextrusie-lijnen werden aangeschaft.

In 2008 gaf oprichter Dick Kwakman het stokje over aan zijn jongste zoon Robert als Algemeen Directeur, waarna in 2010 ook de aandelen evenredig werden verdeeld onder Dick’s drie zonen: Robert, Henry en Louis.  Het mooie familiebedrijf kon zodoende succesvol en met hetzelfde elan worden voortgezet.

KIVO Plastic Verpakkingen is in de loop der jaren gegroeid van bescheiden fabriek tot een heuse groep van bedrijven en samenwerkingsverbanden. Momenteel werken er ruim 320 werknemers verspreid over 3 locaties in 2 landen. Er wordt nog altijd voortdurend geïnvesteerd in mensen, machines, ontwikkeling, groei en samenwerking.

  • In 2012 werd Polaris in Zwolle overgenomen. Inmiddels is er in Zwolle alweer uitgeweken naar een grotere fabriekshal om de uitgebreide productie van bedrukte zakken voor broodverpakking te kunnen huisvesten.
  • In 2015 werd samen met onze Kosovaarse partners een nieuwe fabriek voor extrusie, flexo-druk en conversie in Kacanik (Kosovo) geopend. Ook daar is alweer sprake van een grote uitbreiding om de groeiplannen te kunnen verwezenlijken.
  • In 2016 is KIVO voor een vooraanstaande klant gestart met 3-laags thermo-laminering.
  • In 2015 en 2016 werd KIVO voor zijn uitstekende kwaliteit in flexo-print beloond met de eerste prijs in Benelux en als 2nd winner in Europa.

Het aangaan van al deze mooie uitdagingen in combinatie met een zeer open, nieuwsgierige en vooruitstrevende houding, zorgt ervoor dat zich steeds nieuwe mogelijkheden en kansen voordoen. Ook in de toekomst zal KIVO constant in beweging blijven om zijn vooraanstaande positie in Europa verder uit te breiden en te verstevigen.

2008

Robert Kwakman
algemeen directeur

2010

Overdracht aandelen
naar 3 zoons: Louis,
Henry en Robert
(Tweede Generatie)

2012 – 2021

Recente
ontwikkelingen