Hoe wordt de prijs van plastic bepaald?

De prijs van plastic ‘korrels’, hoe wordt die bepaald? De prijs van plastic per kilo of ton wordt bepaald door zowel externe als interne factoren bepaald, waaronder: prijs van aardolie, soort granulaat, machinekosten, personeelskosten, receptuur van het eindproduct en overige kosten.
We behandelen in dit artikel de factoren die het meeste invloed hebben op de prijs, maar buiten de onderstaande factoren zullen er uiteraard nog enkele andere kleine factoren meespelen in de prijs van plastic.

De prijs van aardolie en plastic

De prijs van aardolie


De eerste factor is door de prijs van aardolie. Alle soorten kunststoffen worden gemaakt van aardolie. Wanneer de prijs van aardolie hoog staat, zal ook het afnemen van granulaat, de grondstof van plastic, (lees hier hoe plastic wordt gemaakt) duurder worden. Bij een lagere aardolie prijs, zal dan eveneens de prijs van het plastic lager worden.

De prijs van de plastic korrels worden per jaar afgesproken, dus van een prijs fluctuatie dag op dag zal geen sprake zijn. Wanneer echter over het hele jaar de prijs van aardolie veranderd dan zal het jaar daarop pas de prijs veranderen door aardolie.

Wat voor soort granulaat je gebruikt

Er zijn heel veel verschillende soorten granulaat in omloop. Elke korrel heeft zijn eigen eigenschap. Dit kan zijn een goede UV-doorlaatbaarheid of een korrel die de folie wat stroever maakt.

Ook zijn er A-kwaliteit, B-kwaliteit en C-kwaliteit korrels. KIVO Plastic Verpakkingen gebruikt altijd A-kwaliteit korrels in zijn plastic, om zo de beste eigenschappen te waarborgen voor haar klanten. Wanneer fabrikanten B of C-kwaliteit korrels gebruiken zal de prijs van het plastic lager zijn, echter zal dan ook de kwaliteit van het eindproduct minder goed zijn als producten die zijn gefabriceerd met A-kwaliteit korrels.

Machinekosten plastic prijs bepalen

Machinekosten


De machines die plastic fabriceren worden ‘extruders’ genoemd, (Lees hier meer over extruderen). De aankoop van deze machines kunnen oplopen in de honderdduizenden euro’s. Ook het onderhoud van deze machines is vrij prijzig, en weegt daarom ook mee in de prijs van het eindproduct. Wanneer een klant het plastic ook bedrukt of geseald wilt hebben, dan zal het plastic ook langs de flexodruk afdeling moeten en de confectie afdeling. Ook dit zal uiteraard invloed hebben op de prijs van het eindproduct.

Personeelskosten

Ook de personeelskosten wegen in met de prijs. Naast personeel voor het onderhoud van de extruders die het plastic maken, is er ook personeel nodig die het plastic zelf fabriceren, die de machines in de gaten houden en die de rollen vervangen.

Hoe complex de receptuur is

Elke soort plastic heeft een verschillende receptuur. De ene plastic scheurt minder snel, de ander juist wel. De ene plastic is antistatisch gemaakt, de andere plastic is voorbewerkt zodat het plastic bedrukt kan worden, en nog veel meer andere dingen.

Voor elk van deze eigenschappen is vooraf onderzoek aan nodig, en moet de receptuur bedacht worden en getest worden. Ook moeten er speciale korrels gebruikt worden in deze recepten om zo aan deze speciale eigenschappen te voldoen. Dit heeft allemaal invloed op de uiteindelijke prijs van het plastic.

Overige kosten

Verder zijn er nog de overige kosten, dit zijn de kosten van stroom, gas het gebouw etc.

Contact opnemen? 

Indien u vragen heeft na het lezen van dit artikel, kunt u altijd contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier. Wij doen ons best dezelfde dag nog te reageren.

  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :

  Door: Theo Schilder Director of Business Development 4 maart 2021