VFFS verpakken

VFFS Verpakken

Voor het automatisch afvullen van producten wordt er veelal gekozen voor het verpakken met een VFFS machine. In dit artikel geven wij tekst en uitleg rondom het verpakken middels de VFFS methode.

Wat betekent VFFS?

VFFS is een afkorting voor Vertical Form Fill Seal. Het is een verpakkingssysteem waarbij producten verticaal verpakt worden. Op de verticale machine kunnen verschillende verpakkingstypes gemaakt worden. Diverse breedtes kunnen op deze machines worden verwerkt met hoge snelheden (output). Uiteindelijk wordt op de machine de zak gevormd en afgevuld op een verticale manier, vandaar de naam Vertical Form Fill Seal (VFFS).

VFFS (vertical form fill and seal)

Het automatische verpakkingsproces op de machine begint met een grote rol folie. De folie wordt afgewikkeld en loopt door de machine naar de schouder waar de folie gevormd wordt tot zak en tegelijk wordt afgevuld. Dat kunnen diverse verschillende verpakkingstypes zijn, dat kan variëren van pillow bag tot doypack. Afhankelijk van de breedte van de folie en de lengte van de zak kunnen diverse gewichten worden verpakt. Deze verpakkingswijze wordt veelal gebruikt in de voedingsmiddelen industrie ook vanwege de flexibiliteit en hoge verwerkingssnelheden.

Verticale verpakkingsmachine

Hieronder ziet u een verticale verpakkingsmachine (GEA Smartpacker CX400)gea-smartpacker

Afbeelding 1.1

Hieronder wordt de Centurion van VH Vertical Packaging BV weergegeven.

VH Vertical Packaging Centurion VFFS Verpakken

 

Afbeelding 1.2

Wanneer de VFFS verpakkingsmachine operationeel is wordt een rol folie afgewikkeld en middels de juiste baanspanning door de verpakkingsmachine geleidt. Vervolgens gaat de folie om een afvulschouder (zie afbeelding 1.2) waarna hij gevormd wordt tot zak. Gelijktijdig wordt er (verticaal) een product afgevuld. Na het afvullen en sealen is het product gemaakt en komt deze op een transportband om verder te verpakt te worden.

afvulschouder

Afbeelding 1.3

Folie voor VFFS verpakkingsmachine

Afhankelijk van het te verpakken product zijn er binnen KIVO diverse kwaliteiten folies ontwikkeld voor VFFS verpakkingsmachines.

Dat kan variëren van:

 • hoge doorsteekweerstand (voor scherpe en/of bevroren producten)
 • hoge takt snelheden (hot-tack)
 • hoge glans en transparantie (voor optische eigenschappen)
 • uitstekende sealeigenschappen (ook peelable)
 • breed sealwindow
 • diepvriesbestendigheid
 • met of zonder barrière (EVOH)
 • gladde of stroeve kwaliteiten

De hoogwaardige, gecoextrudeerde PE kwaliteiten worden dus op uw behoefte afgestemd. Naast de functionele eisen wordt er ook rekening gehouden met uw wensen. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om in veel gevallen een in dikte gereduceerde kwaliteit te brengen die dezelfde functionele eigenschappen heeft als uw huidige folie/kwaliteiten. Dat leidt tot besparingen aangezien er bij een dunnere dikte meer meters te verwerken zijn vanaf op de rol.

De PE gebaseerde folies kunnen worden bedrukt tot 10 kleuren (zie pagina over flexodrukken) en zijn volledig recycleerbaar. Wij bieden ook de mogelijkheid om een folie te leveren met een aandeel gerecycleerd materiaal. Voor uw specifieke wensen en mogelijkheden kunt u contact opnemen met één van onze specialisten.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze product specialist via het contactformulier hieronder of mail/bel hem direct via de weergegeven contactgegevens.  Bedrijfsnaam:

  Voor- en achternaam:

  E-mail:

  Telefoon:

  Vraag of opmerking:

  Hoe wilt u dat wij contact met u opnemen?

   

  Door: Mike Bakker Account Manager | Product Specialist 26 maart 2020