thermisch lamineren

Vervanger voor laminaat

Laminaten zijn ontstaan vanuit de marketing wens. Het glanst mooi en heeft goede eigenschappen. Helaas is het meestal niet mogelijk om te recyclen. Contact opnemen

Laminaten vervangen door recyclebare folie


Laminaten zijn vaak vanuit marketingwensen en/of functionele eisen ontstaan, het glanst mooi, het heeft een bepaalde stevigheid, het is in het productieproces bestendig tegen hoge temperaturen en in een aantal gevallen geeft het de noodzakelijke barrière voor langere houdbaarheid. Door de samenstelling van meerdere verschillende materiaalsoorten in laminaten is het helaas meestal niet mogelijk om het te recyclen.

Voor een groot aantal verpakkingstoepassingen zien wij dat het laminaat prima vervangen kan worden door een niet-gelamineerde PE-variant die uitstekend recyclebaar is. Een voorbeeld is de diepvriesverpakking voor bijvoorbeeld groente, fruit en patat. Onze speciale (FFS) PE-folie met extra stijfheid kan zorgen voor de gewenste stevigheid van de verpakking, zonder concessies te hoeven doen voor de bescherming en houdbaarheid van het product. Inmiddels kunnen we deze folie ook leveren in een variant die zonder problemen en aanpassingen verwerkt kan worden op heatseal systemen.

Ja, ik wil direct contact opnemen

Recyclebare laminaten bestaande uit 2 soorten PE


Daarnaast zijn we ook volop bezig met het ontwikkelen van reycleerbare laminaten (zonder gebruik van lijmen), waarbij we 2 soorten PE (ipv PET of OPA met PE) inzetten. Deze bieden vooral mooie alternatieven voor bijvoorbeeld standup pouches (stazakken) voor soep en koffie.

De uitdaging om laminaten recyclebaar te maken zit hem in het creëren van mooie PE alternatieven die ook het productieproces en het verdere verwerkingsproces bij de klant doorstaan. Uiteindelijk willen we zelfs voor de stazakken een niet-gelamineerde PE-variant op de markt brengen.

Europees Plastic Pact


Wat KIVO betreft is het ontwikkelen van recyclebare toepassingen essentieel voor het verder verduurzamen van verpakkingen. Er zijn voorbeelden van laminaatverpakkingen waarvan het design zijn doel voorbij is geschoten. Een houdbaarheid van 2 jaar voor snoepwikkels met een omloopsnelheid van een paar maanden, of een stijve zak die vanuit esthetische eisen niet mag kreukelen geeft natuurlijk reden tot nadenken. Klanten zullen in specifieke gevallen toch bereid moeten zijn kleine concessies te doen op bijvoorbeeld de look en feel van het product. Uiteraard zullen we er gezamenlijk voor moeten waken dat de duurzamere verpakkingsdesigns niet ten koste gaan van food waste en verwerking (afval). KIVO gelooft dat er nog veel ruimte voor verbetering is en zet hier graag samen met de markt de schouders onder. Dat sluit ook mooi aan bij de ondertekening van het Europees Plastic Pact.

Ja, ik wil direct contact opnemen
Mike Bakker

Benieuwd welke rol KIVO kan spelen in het verduurzamen van uw plastic verpakkingen?


Neem dan contact op met onze Product Specialist Mike Bakker via onderstaande contactgegevens.

U kunt ook contact opnemen door gebruik te maken van het onderstaande contactformulier.

Contact met ons opnemen


Neem contact met ons op en wij reageren dezelfde dag nog!

  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :