Wat is LDPE (folie)?

Wat is LDPE (folie)

LDPE staat voor Lage Dichtheid PolyEtheen (in het Engels Low-Density Polyethylene). Veel gebruikers en producenten gebruiken nog de term ethyleen in plaats van etheen.

Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. (poly betekent “veel”; in feite staat er dus veel-etheen). Etheen wordt verkregen door het kraken van een licht derivaat van aardolie, zoals nafta.

De lage dichtheid wordt verkregen door het polymerisatieproces onder hoge druk te laten plaatsvinden. Hierdoor ontstaan moleculen met veel zijtakken. De zijtakken zorgen ervoor dat de kristallisatiegraad relatief laag blijft. Of in andere woorden, moleculen kunnen vanwege hun onregelmatige vorm niet goed georganiseerd in of op elkaar liggen waardoor er minder in een bepaalde ruimte passen. Hoe lager de kristallisatiegraad, hoe lager de dichtheid van een materiaal.

In het dagelijks leven kun je dit effect bijvoorbeeld goed zien met water en ijs. IJs is water in (hoger) gekristalliseerde toestand, en daardoor veel lichter dan water (gesmolten ijs).

LDPE is een soort thermoplast. Dat is een kunststof die bij verhitting zacht wordt, anders dan bijvoorbeeld rubber. Hierdoor zijn thermoplasten geschikt voor hergebruik. Na verhitting kan het in andere gewenste vormen worden gebracht.

Voordelen van LDPE (folie)

LDPE is een taaie kunststof (heeft in zijn molecuulstructuur vele zijtakken) die vrij zacht aanvoelt maar toch heel sterk is. Daarnaast is het waterafstotend, goed isolerend en bestand tegen zuren. LDPE-folie is daarom zeer geschikt als verpakkingsmateriaal. De folie mag ook in contact komen met levensmiddelen en kan dus gebruikt worden in de voedselindustrie.

Door zijn molecuulstructuur is LDPE geschikt voor krimpfolies. Alle type PE krimpen bij verhitting in de lengterichting van de folie. Echter de zijtakken zorgen ervoor dat de folie ook in de breedterichting kan krimpen.

Een groot voordeel van LDPE-folie is dat er weinig materiaal nodig is om een verpakking te maken. Hierdoor is er voor de productie relatief weinig energie nodig. Daarnaast zorgt het ook voor minder CO2-uitstoot dan andere verpakkingsmaterialen omdat het zo licht is en weinig volume heeft.

Een ander groot voordeel is dat het materiaal goed te recyclen is.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

Neem dan contact op met een van onze ervaren werknemers via onderstaand contactformulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Dit artikel is gepubliceerd op: 02-01-2021.







    Voornaam:

    Achternaam:

    Bedrijf:

    Telefoon:

    E-mail:

    Bericht:

    Hoe heeft u ons gevonden?

    Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :

    Door: Theo Schilder Director of Business Development 2 januari 2021