Extruderen

Het extruderen van flexibele plastics middels blaasfilm extrusie vormt de basis van KIVO Flexible Plastics. Sinds de oprichting van KIVO in 1966 produceren wij al plastics middels blaasfilm extrusie. Met meer dan 50 jaar ervaring in de branche zijn wij in staat om de meest innovatieve folies te produceren, waarbij wij in staat zijn om dunnere folies te produceren met behoud van dezelfde eigenschappen.

Extruderen is een continu proces, wat binnen KIVO 24/7 plaatsvindt. Bij het extruderen worden PE-korrels verhit en gesmolten in een cilinder met daarin een draaiende schroef (de extruder). De draaiende schroef perst de gesmolten PE-korrels naar voren en zorgt ervoor dat het materiaal door een extrusiespleet stroomt. De extrusiekop geeft de gewenste vorm (buis). Uit de spuitkop van de extruder komt een buis met een heel dunne wand. Deze wordt met lucht opgeblazen, waardoor in een continu proces een enorme plastic ballon ontstaat. Als die afgekoeld is, wordt de folie gewikkeld en eventueel opengesneden.

Folie extruderen

Het extruderen van folie wordt hieronder schematisch weergegeven.
wat is extruderen

Onze extruders

Het machinepark van KIVO is in de afgelopen 50 jaar flink gegroeid en ontwikkeld. Het huidige machinepark telt 40 extruders, waarvan 30 mono-extruders en 10-coëxtruders. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën, scholing en goede relaties met machineleveranciers, blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit maakt KIVO voorloper met betrekking tot innovatieve producten.

Door gebruik te maken van coëxtruders is KIVO in staat om folies te produceren met meerdere lagen om het juiste eindproduct te produceren, afgestemd op uw wensen en behoeftes. Coëxtruders maken het bijvoorbeeld mogelijk om:

 • De kleur van de binnenkant van de folie een andere kleur te geven dan de buitenkant (denk aan potgrondzakken)
 • Specifieke eigenschappen mee te geven per laag; bijv. goede sealbaarheid aan de binnenzijde en een glad oppervlakte aan de buitenzijde.
 • Barrière-verhogende additieven toe te voegen aan de middenlaag

Met afnemers in tientallen industrieën verspreid over meer dan 24 landen over de hele wereld, is geen uitdaging ons te gek. Op basis van specifieke klantbehoeften worden recepturen geselecteerd en uitvoerig getest. Daarbij kan uiteraard ook gebruik worden gemaakt van diverse additieven om de folie speciale mechanische of esthetische eigenschappen mee te geven. Denk daarbij aan wrijvingsweerstand (stroefheid en gladheid), treksterkte, staticiteit, doorsteekweerstand, hechting, sealbaarheid, vlamvertraging, UV-bestendigheid, inkleuring, neutralisering van geurtjes, etc.

extruderen

Duurzaam extruderen

Ook binnen de extrusie-afdeling speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo zijn wij voorloper op het gebied van diktereductie; hebben wij een minimale hoeveelheid productieafval (die wij vervolgens ook zelf recyclen) en zijn wij in staat om voor u optimale folies te ontwikkelen met een hoog percentage gerecycled content. Daarnaast zijn al onze extruders geïsoleerd en worden zij gekoeld middels een gesloten circuit van bodemgekoeld bronwater en zijn wij bekroond met de eerste prijs voor het MJA-efficiency plan. Waarbij wij werden geroemd om onze energie efficiënte productieprocessen.

Meer weten over wat wij qua duurzaamheid doen? Ga dan eens naar de pagina duurzaamheid.

Contactformulier

Wanneer u vragen of opmerkingen heeft over  de mogelijkheden omtrent folie extruderen of service neem dan telefonisch contact met ons op via 0299 -398800 of vul onderstaand formulier in. Wij zullen uw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden!


  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Hoe wilt u dat wij contact met u opnemen?

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :