KIVO Kosovo

Achtergrond

Ondernemen vergt moed, geduld, incasseringsvermogen en af en toe een beetje geluk. Niets voelt dan ook zo goed wanneer je het puzzelstukje vindt die vrijwel moeiteloos op de juiste plek past.

Dit overkwam KIVO en de joint venture partner VM3 in Kosovo.

Voor KIVO gold dat er op enkele markten waar KIVO van oudsher een stevige positie had weten op te bouwen toch steeds zwaardere concurrentie werd ondervonden vanuit Oost Europa en het Verre Oosten.

Voor VM3 gold dat zij in Kosovo kansen zagen om hun diensten rondom marketing en digitale druk uit te breiden met flexo-druk. Daarnaast wisten zij als geen ander dat er een sterk gemotiveerde generatie hoogopgeleide mannen en vrouwen stond te springen om de handen uit de mouwen te steken en voor zichzelf en het land de ontwikkeling waar te maken die ze verdienen.

In 2013 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats. De klik was er vanaf het eerste moment en de plannen ontvouwden zich. Met een fabriek in Kosovo zouden klanten van KIVO behouden kunnen blijven waar anders afscheid van genomen had moeten worden. Zo was er gelijk sprake van een zeker aanvangsvolume en konden machines overgebracht worden die anders zonder volume zouden komen te staan. En de flexo-drukmachine, die kwam er ook.

In de zomer van 2014 werd een splinternieuwe Miraflex besteld en werd er gestart met de bouw van de nieuwe fabriek. Na 5 maanden bouwen, verhuizen en installeren van meerdere productielijnen en opleiden van nieuwe werknemers kon er al worden gestart met de eerste productie.

Activiteiten en ontwikkelingen

KIVO Kosovo is als Joint Venture onderdeel van de KIVO Groep. Net als in Volendam vinden in Kosovo ook alle productieprocessen zoals extruderen, drukken en sealen plaats.

Begin 2015 werd er met 30 werknemers in een splinternieuwe fabriek van 3.500 m2 gestart met 4 extruders, 1 flexo-drukmachine en 6 sealmachines. Inmiddels is de fabriek uitgebreid naar 90 werknemers, 7.000m2 en draaien er 8 extruders, 2 flexo-drukmachines en 12 sealmachines.

Vanaf de zomer van 2016 is KIVO Kosovo ISO 9001 gecertificeerd en vanaf april 2017 is het hele complex ook volledig BRC gecertificeerd.

De plannen die in 2013 en 2014 door directeur Robert Kwakman en de partners in Kosovo o.l.v. Visar Ramajli werden gemaakt zijn allen succesvol gerealiseerd. De zeer prettige samenwerking, de snelle ontwikkelingen en de hands-on mentaliteit van het hele team in Kosovo hebben geleid tot nog veel meer kansen en mogelijkheden. De snelle uitbreiding is daar een sterk voorbeeld van. Op strategisch vlak is er nu niet slechts meer sprake van behoud van bestaande markten. KIVO Kosovo stelt de KIVO Groep in staat om zijn positie op traditionele en nieuwe markten ook steeds verder uit te breiden.