Plastic recyclen

Plastic recyclen kan op twee manieren, via mechanische recycling en chemische recycling. Beide vormen van recycling zijn cruciaal om warde te halen plasticafval. Enkele decennia geleden werd het grootste deel van het afval gestort of verbrand. Nu wordt in Nederland al ongeveer de helft van het plastic verpakkingsafval gerecycled en de EU heeft ambitieuze plannen om dit percentage te verhogen de aankomende jaren.

Mechanisch recyclen van plastic

Er is wel een grote verscheidenheid aan plastic afvalstromen. Sommige stromen, zoals gescheiden ingezameld LDPE bedrijfsafval en PET statiegeldflessen, worden al zo goed als volledig succesvol gerecycled. Voor de meer gemengde afvalstromen vanuit huishoudens ligt dat percentage echter een stuk lager.

Naast recyclingdoelstellingen, zijn er ook ambitieuze doelstellingen op het verhogen van de inzet van gerecyclede grondstoffen. De hele keten verdiept zich daarom in de mogelijkheden om zoveel mogelijk op een hoogwaardige manier te recyclen.

Een manier om dit te doen is door middel van mechanische recycling. Op dit moment wordt meer dan 99% van de gerecyclede hoeveelheden mechanisch gerecycled.

Lees hier meer over het mechanisch recyclen van plastic.

Chemisch recyclen van plastic

Ongeveer 50 procent van het plasticafval van huishoudens en bedrijven wordt op dit moment mechanisch gerecycled. De huidige technieken en installaties zijn niet in staat om alle soorten kunststofverpakkingen te recyclen. Chemische recycling kan helpen voorkomen dat plasticafval in verbrandingsovens of op stortplaatsen belandt wanneer het niet geschikt is voor mechanische recycling.

Chemisch recycling is wereldwijd in de belangstelling momenteel. Grote partijen zoals BASF, Shell en Sabic doen investeringen, overheden geven subsidies en er wordt verwacht dat chemisch recycling, net als mechanische recycling een flinke toename gaat krijgen in de toekomst.

Momenteel wordt maar 20% van alle soorten plastic gerecycled. Chemische recycling zal er voor zorgen dat veel hogere recycling targets gehaald kunnen worden, waarbij het droomscenario er als volgt uit zou zijn:

  • Mechanische recycling 40% (voor alle plastics, niet alleen verpakkingen).
  • Chemische Recycling 15% closed loop en 25% longer loop.
  • Biobased plastics 20%

Lees hier meer over het chemisch recyclen van plastic.

Plastic recyclen binnen KIVO Plastic Verpakkingen

KIVO heeft in samenwerking met KRAS Recycling een recyclingfabriek in Kosovo opgezet onder de naam REKS. Hier worden folies mechanisch gerecycled. REKS verwerkt afvalstromen vanuit Europa en de Balkan regio. Door het handmatig scheiden van onbedrukte transparante LDPE folies zonder labels, folies met labels, stretchfolies, licht bedrukte folies en zwaar bedrukte/gekleurde folies, is REKS in staat om de hoogst mogelijke kwaliteiten transparante LDPE en LLDPE gerecyclede grondstoffen van Post Consumer Recycled content (PCR) te produceren.

KIVO is momenteel alleen nog in staat om haar- en afval van derden – mechanisch te recyclen in onze recyclingfabriek REKS. Wél is KIVO in een ver gevorderd stadium in het onderzoek naar de mogelijkheden rondom het inzetten van chemische recycling.

Benieuwd naar onze recyclingfabriek waar wij plastic mechanisch recycling? Bekijk dan onderstaande video.

Contact opnemen

Wenst u meer informatie te ontvangen over het recyclen van plastic of andere vraagstukken rondom plastic? Vul dan onderstaand contactformulier in.

    Voornaam:

    Achternaam:

    Bedrijf:

    Telefoon:

    E-mail:

    Bericht:

    Hoe heeft u ons gevonden?

    Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :

    Door: Theo Schilder Director of Business Development 22 april 2021