Duurzaam inkopen

Datum: 25-3-2018

Bij KIVO zijn wij ons bewust van de invloed die wij hebben op het milieu. Een folie produceren kost nu eenmaal energie en grondstof en van productie tot eindgebruik ontstaat er altijd wat afval. Daarom zijn wij actief bezig om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te verminderen. Je kunt hier heel ver in gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gerecycled wc-papier, tweedehands theedoeken en bureaustoelen van gerecyclede petflesdopjes. Zo ver zijn wij nog niet, maar we laten graag zien wat wij momenteel wel doen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Onze duurzaamheidsagenda is namelijk al behoorlijk gevuld.

duurzaam inkopen

Duurzaamheid bevindt zich in de hele waardeketen van KIVO. Dit proces begint bij het inkopen van grondstoffen en overige goederen die nodig zijn voor het productieproces. Het is hierbij van belang om de leveranciers van alle diverse materialen en grondstoffen onder de loep te nemen. In deze blog wil ik u hier wat meer over vertellen!

Leveranciersselectie

Vanuit KIVO is er een toenemende focus op duurzaamheid. Daarnaast is er een toenemende vraag van klanten en stakeholders naar duurzamere producten, met transparantie over de inkoop. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe wij rekening houden met duurzaamheid bij het selecteren van onze leveranciers.

Wij kijken bij het selecteren van leveranciers in hoeverre zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onder maatschappelijk verantwoord ondernemen vallen verschillende aspecten. Denk hierbij o.a. aan arbeidsomstandigheden en milieutechnische duurzaamheid.

Arbeidsomstandigheden

Bij het kijken naar de arbeidsomstandigheden is het belangrijk dat men de veiligheid en gezondheid van hun werknemers voorop stelt, bijvoorbeeld wat betreft de omgang met chemisch afval.

In het milieutechnische aspect kijken we naar het efficiënt beheersen van de milieuprestaties én het continu verbeteren hiervan. Voor het beheersen en verbeteren van de milieuprestaties is er een standaard ontwikkeld: ISO 14001. KIVO is hier ook actief mee bezig en wij nemen deel aan tal van convenanten.

Efficiency

Tijdens het inkoopproces letten wij ook op de efficiëntie van transport. Denk hierbij aan combivrachten. Hoe korter de afstand en hoe voller de vrachtwagen, hoe minder ritten nodig zijn waardoor minder CO2 wordt uitgestoten. Wij zijn actief bezig om leveranciers aan te sturen om goederen zo efficiënt mogelijk te vervoeren.

Uiteraard houden wij ook rekening bij het selecteren van leveranciers met de kwaliteit van het product. Dit is niet alleen voor de klant belangrijk, maar ook voor ons. Doordat de kwaliteit hoog is hoeven wij minder producten weg te gooien die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Dit resulteert dus ook direct in een besparing op afval en daarbij de belasting van het milieu.

Laatste ontwikkelingen

Wij zijn ook met tal van andere projecten bezig. We zijn bijvoorbeeld onlangs gestart met het testen van een nieuwe stretchfolie. Het bijzondere aan deze stretchfolie is dat deze meer kan oprekken dan andere folies. De kiloprijs voor deze folie is iets hoger dan de huidige kiloprijs, maar de mogelijke rek is in verhouding veel groter. Wat dat betekent voor het milieu? Dat betekent per jaar minder kilo’s plastic, en meer eindproducten vervoeren in een transport, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten. Dat is een winst voor milieu en portemonnee.

Hier wil ik dan ook mee afsluiten. Men denkt vaak dat maatschappelijk verantwoord ondernemen duur is en een enorme administratieve rompslomp met zich meebrengt. Ik merk juist dat het vaak onder het einde van de streep kostenbesparend kan zijn. Het mes snijdt dan aan beide kanten!

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Als u een reactie wilt achterlaten kan dat via onderstaande contactformulier, uw reactie komt dan rechtstreeks bij mij terecht!

Duurzaam inkopen

Reactie achterlaten