Strategische samenwerking tussen Kras Recycling en SCG Chemicals

Vanaf 22 november 2022 is het Volendamse familiebedrijf Kras Recycling officieel een strategische samenwerking aangegaan met het Thaise bedrijf SCG Chemicals. Hoe deze samenwerking er precies uitziet? Het Volendamse Kras Recycling heeft 60% van de aandelen van het bedrijf verkocht aan SCG Chemicals.

Wie is SCG Chemicals precies?

SCG Chemicals is een van de grootste geïntegreerde wereldwijde petrochemische bedrijven en is een belangrijke marktleider in het ontwikkelen van circulaire oplossingen. SCG Chemicals is een van oorsprong Thais bedrijf en produceert producten als kunststofharsen, olefinen, polyethyleen en polyvinylchloride.

Waarom een samenwerking met SCG Chemicals?

Volgens CEO Ben Kras is de verkoop van de aandelen een strategische keuze geweest voor de toekomst van Kras Recycling. Zo heeft de verkoop van de aandelen als doel de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Kras Recycling is daarom ook heel erg tevreden met de verkoop. Volgens het bedrijf komen Kras Recycling – maar ook concurrenten binnen Europa – in de toekomst voor flinke uitdagingen te staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de verandering van een lineaire economie naar een wat meer circulaire economie.

Zowel Kras Recycling als SCG chemicals zijn het er over eens dat een geïntegreerde aanpak binnen de plastic keten nodig is om toekomst gerichte doelen rondom het recyclen van plastic te kunnen behalen. Zo moet er de komende jaren steeds meer plastic gerecycled worden, waarbij mechanische recycling alleen, niet meer voldoende is. Voor in de toekomst zijn er daarom innovatieve ontwikkelingen nodig, zoals chemische recycling, om moeilijk te recyclen kunststoffen in de keten te kunnen houden en vervolgens weer te kunnen hergebruiken als grondstof. Zodoende dat het aangaan van dit soort samenwerkingen van vitaal belang is voor in dit geval Kras Recycling.

Wat voor gevolg heeft deze samenwerking voor REKS?

REKS is een joint venture tussen Kras Recycling, KIVO en 4 Kosovaarse ambitieuze ondernemers. Met deze joint venture hebben deze betreffende bedrijven een recyclingfabriek opgericht voor het kunnen sorteren, scheiden, wassen en recyclen van plastic afvalstromen. Het gaat hierbij voornamelijk over afvalstromen van supermarktketens en distributiecentra.

Nu REKS een kapitaalkrachtige en innovatieve partij als SCG Chemicals achter zich heeft staan is REKS in staat om sneller op te schalen naar een grotere recyclingcapaciteit én kunnen de nieuwste innovaties sneller worden geïmplementeerd. De aanvoer van de hoogste kwaliteit gerecycled plastic voor KIVO wordt gewaarborgd door afgesproken garanties op gebudgetteerde volumes.