Closed-loop oplossingen met REKS

De Joint Venture REKS LLC, een recyclingfabriek gericht op het sorteren, scheiden, wassen en recyclen van plastic afvalstromen van onder andere supermarktketens, retailers en distributiecentra, is in augustus gestart met de eerste productie van regranulaat.

Verbluffende resultaten

We mogen nu al concluderen dat de resultaten verbluffend zijn te noemen. De gezamenlijke inspanningen van KRAS Recycling, KIVO en onze lokale Kosovaarse partners om in korte tijd een ‘state of the art’ recyclingfabriek te bouwen en een proces te implementeren dat volledig nieuw is voor een land als Kosovo, werden daarmee volledig beloond.

REKS richt zich vooral op het recyclen van LDPE en LLDPE folies. De productielijn is speciaal ingericht om ook grote hoeveelheden stretchfolie te kunnen verwerken.

Handmatig scheiden van folies

Door het handmatig scheiden van onbedrukte transparante LDPE folies zonder labels, folies met labels, stretchfolies, licht bedrukte folies en zwaar bedrukte/gekleurde folies, is REKS in staat om de hoogst mogelijke kwaliteiten transparante LDPE en LLDPE gerecyclede grondstoffen van Post Consumer Recycled content (PCR) te produceren.

De uitmuntende kwaliteit maakt het mogelijk om middels allianties met supermarkten en retailers, recyclers (zoals KRAS), plastic producenten (waaronder wijzelf) en de verpakkende industrie volledig circulaire stromen (closed loops) te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan krimpfolies, stretchfolies en inzamelzakken die na gebruik door de retailers en distributiecentra worden opgehaald door KRAS, gesorteerd en verwerkt tot nieuwe grondstof door REKS en vervolgens weer worden ingezet door KIVO en partners in de productie van nieuwe krimpfolies, stretchfolies en inzamelzakken.

Verwerking van afvalstromen

REKS verwerkt afvalstromen vanuit Europa en de Balkan regio. De huidige capaciteit is 10.000 ton per jaar met het doel om deze al eind 2020 te verdubbelen. Waar voorheen deze afvalstromen in enorme hoeveelheden vanuit Europa naar Azië werden verscheept, of binnen Europa tot lagere kwaliteit (minder homogeen) regranulaat werden verwerkt, biedt REKS met deze capaciteit nu een antwoord op de toegenomen exportproblematiek en de stijgende behoefte aan hoogwaardige plastic verpakkingen met recycled content. De fabriek voldoet aan alle hoge Europese eisen voor bijvoorbeeld water management, energie management, Arbo-eisen, REACH en verwerking van restafval. Processen om de fabriek Eucertplast gecertificeerd te maken, zijn dan ook in gang gezet.

Uitmuntende eigenschappen

KIVO produceert al heldere krimpfolies met >50% PCR (gerecyclede grondstoffen vanuit REKS) met een dikte van <35my, potgrondfolies met zelfs 80% PCR vanuit REKS en transparante en translucente inzamelzakken van wel 99% PCR. Zoals al vermeld, zet KIVO in op verdere verduurzaming van plastic verpakkingen. Het aantal toepassingen met grondstoffen vanuit REKS zullen dan ook alleen maar toenemen.

Bent u benieuwd welke rol wij kunnen spelen in het verduurzamen van uw plastic verpakkingen? Vul dan hieronder het contactformulier in.  Voornaam:

  Achternaam:

  Bedrijf:

  Telefoon:

  E-mail:

  Bericht:

  Hoe heeft u ons gevonden?

  Naar welke vestiging wilt u het bericht sturen? (Nederland/Kosovo) :