Nieuw onderzoek: het recyclen van kunststoffen levert milieuwinst op

Brancheorganisatie NRK Recycling heeft CE Delft de opdracht gegeven onderzoek te doen naar mogelijke klimaatwinst bij gebruik van mechanisch gerecycled kunststof bij het maken van nieuwe producten. Uit dit onderzoek van CE Delft kwam naar voren dat het recyclen van kunststoffen een flinke milieuwinst oplevert en dus zeker wel zin heeft. Zo levert het gebruik van mechanisch gerecycled kunststof een CO2-winst van 2,6 tot 4,6 kilo (afhankelijk van het type kunststof ) op, per gebruikte kilo gerecycled kunststof. Dit aantal is in vergelijking met het gebruik van nieuwe fossiele kunststoffen voor het maken van nieuwe producten.

Er moet meer kunststof gerecycled worden

Volgens onderzoeksbureau CE Delft levert het gebruik van mechanisch gerecycled kunststof bij het maken van nieuwe  producten  een flinke milieuwinst op. Voor bedrijven wordt het steeds noodzakelijker om duurzamer te werken. Dit kan dus o.a.  gerealiseerd worden door mechanisch gerecycled kunststof te gebruiken i.p.v. nieuwe fossiele brandstoffen. Dat het gebruik van mechanische kunststoffen een kleinere voetprint heeft op het milieu, komt doordat deze grondstoffen opnieuw gebruikt worden door recycling, waardoor er geen nieuwe fossiele grondstoffen gebruikt hoeven te worden voor het maken van producten.

Naast dat het niet goed is voor het milieu, is het ook nog eens zonde om kunststof niet te recyclen. Bij het recyclen van kunststof worden de materialen hergebruikt, maar anders belandt het in de verbrandingsoven. Dit zorgt ook nog eens voor veel CO2-uitstoot, wat ook weer slecht is voor het milieu. Volgens CE Delft wordt er tegenwoordig nog te veel kunststof verband in de verbrandingsoven, puur omdat het niet apart van ander vuilnis wordt ingezameld en niet gerecycled wordt.

Stimulerende wetgeving bij het recyclen van kunststof essentieel

Om als bedrijf mechanische kunststoffen te gebruiken voor de maak van producten is het essentieel dat er een stimulerende wetgeving is. Zo zou er bijvoorbeeld een verplicht minimumpercentage wettelijk vastgesteld moeten worden over de hoeveelheid gerecycled materiaal in kunststof artikelen. Want stel er zou een wettelijk percentage worden vastgesteld van minimaal 30% gerecycled materiaal in kunststof artikelen, dan bespaar je een uitstoot van 38 miljoen auto’s per jaar.

Ook zou er een verbod op de verbranding van goed sorteerbare kunststoffen moeten komen. Deze kunststoffen zijn namelijk goed geschikt voor recycling en daarom zou het zonde zijn deze niet in het proces mee te nemen. Dit verbod zou ervoor kunnen zorgen dat recycle organisaties meer materiaal om te recyclen in handen kunnen krijgen. Bij