Overschakelen van complexe multi-laminaten naar mono-PE, tot 25% gewichtsbesparing en volledig recyclebaar: de nieuwe duurzame diepvriesverpakking voor Bonduelle’s roerbakproducten in Frankrijk, Spanje, Portugal en Oost-Europa.

Bonduelle, een vooruitstrevend merk in de voedingsmiddelenindustrie, heeft onlangs een grote stap voorwaarts gezet in het verduurzamen van hun verpakkingen. In samenwerking met KIVO Plastic Verpakkingen vervingen ze een niet-recyclebare tri-laminaat verpakking door een innovatieve, volledig recyclebare mono-PE verpakking. Deze casestudy laat zien hoe deze samenwerking leidde tot zowel milieuvoordelen als operationele verbeteringen.

De uitdaging

De uitdaging lag in het vervangen van een complexe meerlaagse structuur, die uitstekende barrière- en esthetische eigenschappen bood, maar niet recyclebaar was. Hiervoor was een duurzamer alternatief nodig, zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit en functionaliteit van hun producten. Of, zoals Bonduelle het noemt: duurzame landbouw, duurzaam voedsel, duurzame verpakking. Tegen 2025 moet 100% van hun verpakking ‘recyclebaar of herbruikbaar’ zijn.

De oplossing

KIVO heeft een oplossing ontwikkeld door een mono-PE-folie te introduceren die volledig recyclebaar is. Deze folie biedt technische verbeteringen. De dikte van de folie is met 20-25% verminderd. Deze veranderingen hebben nog steeds geleid tot goede productieprestaties.

Impact van deze innovatie

Daarnaast heeft de kwaliteit van de High Definition Flexodruk prijzen gewonnen bij de EFTA Awards, een gerenommeerde prijs binnen de grafische industrie. De bedrukking benadrukt ook de recyclebaarheid van de verpakking, waardoor consumenten worden aangemoedigd om voor duurzame verpakkingen te kiezen.

Toekomstvisie

Deze veranderingen maken deel uit van een bredere inspanning van Bonduelle en KIVO om de duurzaamheid van verpakkingen voortdurend te verbeteren. Met het principe ‘minder is meer’ blijven beide bedrijven samenwerken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de huidige normen, maar ook anticiperen op toekomstige duurzaamheidsuitdagingen in de industrie.

Conclusie

De samenwerking tussen Bonduelle en KIVO laat zien hoe duurzaamheidsinitiatieven nog steeds operationele output en aanzienlijke milieuvoordelen kunnen opleveren. Deze casestudie laat zien dat innovatieve benaderingen en effectieve samenwerkingen, duurzaamheid hand in hand kunnen laten gaan met prestaties en functionele voordelen.

Zet de stap naar duurzamere verpakkingen

Ontdek hoe innovatieve verpakkingstechnologieën uw bedrijf kunnen helpen milieudoelstellingen te behalen en recyclebaarheid te bevorderen. KIVO nodigt bedrijven uit om contact op te nemen om de mogelijkheden van recyclebare materialen te verkennen.