Inkoop & Duurzaamheid

11-07-2018 | Sven Damsma | Inkoper


Bij KIVO zijn wij ons bewust van de invloed die wij hebben op het milieu. Een folie produceren kost nu eenmaal energie en grondstof en vanaf productie tot aan het eindgebruik ontstaat er altijd wel wat afval. Vandaar dat wij actief bezig zijn om de ecologische voetafdruk van onze activiteiten te verminderen. Je kunt hier heel erg ver in gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gerecycled wc-papier, tweedehands theedoeken en aan bureaustoelen gemaakt van gerecyclede petflesdopjes. Zover zijn wij nog niet, maar wij laten graag zien wat wij momenteel al wel doen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Onze duurzaamheidsagenda is immers al behoorlijk gevuld.

Duurzaamheid bevindt zich in de gehele waardeketen binnen KIVO. Dit proces begint bij het inkopen van grondstoffen en overige goederen die nodig zijn gedurende het productieproces. Het is hierbij van belang om de leveranciers van alle diverse materialen en grondstoffen onder de loep te nemen. In deze blog wil ik u hier wat meer over vertellen!

Leveranciersselectie

Vanuit KIVO is er een toenemende focus op duurzaamheid. Daarnaast is er een toenemende druk en vraag van klanten en stakeholders naar duurzamere producten en transparantie over de inkoop. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe wij hier rekening mee houden bij het selecteren van onze leveranciers.

Wij kijken bij het selecteren van leveranciers in hoever zij iets doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onder het maatschappelijk verantwoord ondernemen vallen verschillende aspecten. Denk hierbij o.a. aan arbeidsomstandigheden en milieutechnische duurzaamheid.

Arbeidsomstandigheden

Bij het kijken naar de arbeidsomstandigheden is het belangrijk dat men de veiligheid en gezondheid van hun werknemers voorop stellen, bijvoorbeeld de omgang met chemisch afval.

Bij het milieutechnische aspect moet er gekeken worden naar het efficiënt beheersen van de milieuprestaties én deze continu verbeteren. Voor het beheersen en verbeteren van de milieuprestaties is er een standaard ontwikkeld; ISO 14001. Binnen KIVO zijn wij hier ook actief mee bezig en nemen wij deel aan tal van convenanten.

Efficiency

Tijdens het inkoopproces letten wij ook op de efficiëntie van transport. Denk hierbij aan combivrachten. Hoe korter de afstand en hoe voller de vrachtwagen, hoe minder ritten er nodig zijn waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Hier zijn wij dan ook actief mee bezig en sturen wij leveranciers op aan om goederen zo efficiënt mogelijk te vervoeren.

Uiteraard houden wij ook rekening bij het selecteren van leveranciers met de kwaliteit van het product. Dit is niet alleen voor de klant belangrijk, maar ook voor ons. Doordat de kwaliteit hoog is hoeven wij minder producten weg te gooien die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Dit resulteert dus ook direct in een besparing op afval en daarbij de belasting van het milieu.

Laatste ontwikkelingen

Wij zijn ook met tal van andere projecten bezig. Bijvoorbeeld zijn wij onlangs gestart met het testen van een nieuwe stretchfolie. Het bijzondere aan deze stretchfolie is het feit dat deze meer kan oprekken. De kiloprijs voor deze folie is iets hoger dan de huidige kiloprijs van folie maar de rek die je eruit krijgt is in verhouding veel groter. Wat dat betekent voor het milieu? Dat betekent per jaar minder kilo’s plastic, en kunnen er meer eindproducten in een transport vervoerd worden waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. Dat is een winst voor het milieu en de portemonnee.

Hier wil ik dan ook mee afsluiten. Men denkt vaak dat maatschappelijk verantwoord ondernemen vaak duur is en een enorme administratieve rompslomp met zich meebrengt. Echter merk ik dat het vaak onder het einde van de streep ook kostenbesparend kan zijn. Het mes snijdt dan aan beide kanten!